Je bent hier:

Vergeten groenten

“Vergeten groenten” zijn letterlijk groenten die wij vergeten zijn. Een term die verwijst naar oude, traditionele groentesoorten die in de loop der jaren in de vergetelheid zijn geraakt. Deze groenten waren ooit gangbaar in de keukens van vroegere generaties, maar zijn in de moderne tijd minder populair geworden vanwege de opkomst van meer commercieel aantrekkelijke en gemakkelijk te verbouwen groentesoorten. De meeste van deze groenten worden nog wel verbouwd en verkocht. Je kunt ze vinden in groente speciaalzaken of biologische winkels.

Aardpeer

De aardpeer komt oorspronkelijk uit Afrika, maar doet het hier ook heel goed. Verbouw ze zelf in mijn volkstuintje. Boven de grond heeft de plant stevige stengels die wel 2 meter hoog kunnen worden, soms ook bloemen die lijken op zonnebloemen, onder de grond groeit de grillige knol, die is eetbaar het loof of de stengels niet.

De knol, lijkt ook wel een beetje op een zoete aardappel, een gemberwortel en heeft een grootte van ongeveer 10 bij 5 centimeter. De aardpeer kan rauw gegeten worden of in een gerecht verwerkt. Rauw is hij knapperig en heeft een radijs – nootachtige smaak (ik ben er rauw geen fan van) Door de aardpeer te koken wordt hij zachter van smaak en lijkt hij meer op een aardappel. Hij kan dus lekker gebruikt worden in de stamppot.

Voedingswaarde:

IJzer, Fosfor & Vitamine B1

Aardpeer verbetert de opname van mineralen in het darmslijmvlies. Hij is licht vochtafdrijvend en zorgt verder voor een goede darmflora, licht laxerend en helpt bij verstopping.

Een recept kan je vinden onder het kopje “recepten”

 Pastinaak

Witte wortel. Het is een voorganger van ‘onze’ winterwortel en vroeger een zeer geliefde groente. De smaak is intens, aromatisch en zoet, zoals de bospeen kan zijn. Maar ook anijs en een nootachtige smaak komt naar boven als ik de pastinaak laat proeven tijden een workshop. Textuur is na het koken te vergelijken meteen romige aardappel.

De pastinaak komt van oorsprong uit het Middellands Zeegebied en was al lang bekend bij de Oude Grieken en Romeinen. Die namen de wortel mee naar het Noorden, in koudere gebieden, daar werd de pastinaak veel groter tijdens de groei.

Voedingswaarde:

Eiwiiten, Koolhydraten en vetten

Vitamine C, K, E, B6, B1

Fosfor, Zink, Folaat, Magnesium, Kalium

Ondersteunt een gezonde spijsvertering vanwege het vezelgehalte van de wortel. Sommige mensen met gerelateerde aandoeningen ervaren dat pastinaak gemakkelijker te verteren is dan andere zetmeelrijke voedingsstoffen. ze bevatten bijvoorbeeld weinig fermenteerbare koolhydraten (FODMAP’S), waardoor ze gemakkelijk verteerbaar zijn voor mensen die last hebben van een opgeblazen gevoel, gasvorming, buikpijn en het prikkelbare darm-syndroom.

Een lekker recept onder het kopje “recepten”

 Palmkool (Cavolo nero)

Is een eeuwenoud bladgewas dat op alle grondsoorten geteeld kan worden en een typische wintergroente is. Hij wordt palmkool genoemd omdat de smalle kroezende bladeren net als bij een palmboom van de stengel afgroeien. Het gewas komt oorspronkelijk uit Toscane in het Middellands Zeegebied en wordt vooral in Italië gegeten. De Italiaanse naam heb ik vermeld en is dan ook Cavolo Nero (zwarte kool) vanwege zijn zeer donker gekleurd blad.

Voedingsstoffen:

Vitamine A, B1, B2, B11 en B6, C en K.

Calcium,  magnesium, zink, koper, manganese, kalium, natrium en ijzer

Veel vezels

Een wok recept onder het kopje “recepten” Zelf ben ik liefhebber van palmkool wokken, het is een wat stugger blad en heerlijk als hij even gewokt is.

Pesto is ook een aanrader, bladeren fijnsnijden, zonnebloempitten, zout, knoflook, olijfolie en een beetje citroensap, alles in de blender. Al laatste eventueel ook nog wat pittige geraspte kaas toevoegen.

 

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp

Related articles...